Historie gebouw en politiek cultureel café

De Knillispoort aan de Korte Waterstraat in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch bestaat sinds 1971. In dat jaar richt Antoine Jacobs met andere rebelse Bosschenaren de raadsgroepering Knillis op.  Deze groepering behaalt in 1971 drie zetels en staat in en buiten de gemeenteraad aan de wieg van tal van debatten.

Vanuit de schoot van Knillis ontstaat zo behoefte aan een podium voor het politieke debat buiten de raadszaal. Jacobs slaagt erin een oud koetshuis in de Korte Waterstraat te huren en zo ontstaat de Knillispoort.

Het groeit uit tot het politiek-culturele café voor heel wat geëngageerde Bosschenaren. Knillispoort maakt na 1971 naam met debatten onder de titel Bossche Kringen. Bovendien geeft het vrijwilligerscafé op geheel eigen wijze vorm aan de viering van carnaval, onder meer door de organisatie van de jaarlijkse Poemiekavond en Politieke Klets. 

Het gebouw – voormalig koetshuis – stamt uit 1916. Het is gebouwd op een plaats waar in de Middeleeuwen een stadsgracht liep. Deze stadsgracht liep voor de oudste stadsmuur tussen de Hinthamerstraat en de Waterpoort, bij het huidige Herman Moerkerkplein.