Rondom Dieske, ‘Een vreemde ziekte in Spanje’

Tom Sas

Tom Sas vertelt over de Spaanse griep in ’s-Hertogenbosch 1918-1919

11 november 1918: ‘De wapenstilstand is om 5 uur dezen morgen, Franschen tijd, geteekend en wordt van kracht om 11 uur. De vrede keert terug! Straks zal er gejuich zijn over de geheele wereld.’
De ‘Groote oorlog’ is afgelopen. Gejuich is er niet in ‘s-Hertogenbosch. Normaal is 11 november de dag dat de Bosschenaar weer aan carnaval denkt. Maar er is oorlogsschaarste, gebrek aan alles.
Veel Bosschenaren zijn ook al ziek, menigeen zelfs doodziek.  

Tom Sas neemt u op zaterdag 28 augustus  om 20.30 mee in een bijzonder verhaal over de Spaanse griep in Nederland en ’s-Hertogenbosch. In deze tijd waarin Covid 19 het dagelijks nieuws nog steeds bezig houdt zal Tom de vergelijking tussen de ene pandemie en de andere niet uit de weg gaan. Dan doemt de vraag op: hebben we bijvoorbeeld lessen getrokken uit de periode van de Spaanse griep?

Tom Sas is geschiedenisdocent aan het ds. Pierson College. Hij publiceert met regelmaat over het thema Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Zo droeg hij onder meer als auteur en redacteur bij aan de totstandkoming van de regiobundel Brabant en de Eerste Wereldoorlog (2016) en de stadsbundel ‘s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog (2018). In 2018 verscheen zijn boek Holland Neutraal over de Nederlandse Leger- en Vlootfilm. In voorbereiding is een boek over een Friese militair, Jelte Kornelis.

Lees Meer…>>>

Datum

28 aug 2021
Expired!

Tijd

8:30 pm - 10:30 pm

Locatie

Knillispoort

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *